Educatie
Bij Go!4Future hebben we vier elementen die allemaal onder Educatie vallen:
-
Natuur/Outdoor/Dieren
-
Sport & Spel
-
Sociale Vaardigheden
-
Schoolwerk
Zorg is ALTIJD voorliggend bij Go!4Future. We gebruiken de verschillende elementen om de kinderen/jeugdigen te helpen ontwikkelen in hun persoonlijke doelen.
We spreken heel duidelijk niet over onderwijs, daar we geen onderwijs-, maar een zorginstelling zijn. Het schoolwerk kán een plek innemen in de begeleiding van het kind/jeugdige, maar dit hoeft niet. We bieden de mogelijkheid aan, maar zullen niet zozeer aan inhoudelijke onderwijsdoelen werken, maar meer aan de schoolse vaardigheden in het algemeen.
De stamschool blijft te allen tijde eindverantwoordelijk voor het onderwijs.
Soms heeft een kind/jeugdige bijvoorbeeld al moeite om een school(werk)boek open te slaan. Wij zien het dan als doel om een kind/jeugdige weer succeservaringen op te laten doen in het maken van schoolwerk. We kijken hierbij dus altijd naar het individu en bieden ook hierin zorg op maat.
Er wordt dus echt educatie op maat gegeven. Er wordt bij de start van het kind/jeugdige bij Go!4Future een zorgplan opgesteld waarin, waar van toepassing, ook de educatiedoelen worden benoemd. Dit wordt in overleg met de stamschool en/of ouders gedaan.
De sociale vaardigheidslessen worden in een kleine groep gegeven, we gebruiken hiervoor de methode Kwink. Tevens kan er aan het individuele schoolwerk gewerkt worden in een ruimte waar ook andere kinderen/jeugdigen aan het werk zijn. Beide componenten dragen bij om de drempel om (terug) naar school te gaan kleiner te maken.
Indien er sprake is van overbruggingszorg, kan er contact opgenomen worden met de school waar het kind/jeugdige naartoe gaat. Dan wordt besproken welke verwachtingen die school heeft met betrekking tot het starten. Hier stemmen wij de educatie zo goed mogelijk op af. We zijn open en transparant in de haalbaarheid van de gestelde verwachtingen.
Verder kunnen we met ouders en school meedenken over vervolgplekken, waarbij we advies kunnen geven over de educatiebehoeften van de kinderen/jeugdigen. Hierbij moeten we melden dat we geen concrete aanmelding kunnen doen bij een school.

Door wie wordt de educatie gegeven bij Go!4Future?
De educatie wordt door verschillende personen gegeven. Zo hebben we voor de natuurlessen iemand die veel affiniteit en een opleidingsachtergrond heeft met natuur, voor de sport- en spellessen hebben we verschillende bewegingsagogen in dienst en voor de sociale vaardigheidslessen zijn er mensen die in het onderwijs gewerkt hebben.
Het maken van het schoolwerk wordt gedaan met hulp van de persoonlijke begeleiders en daar zal ook af en toe de educatie coördinator bij zijn.
De educatie coördinator denkt tevens mee in het opstellen van het zorgplan en heeft contact met ouders en stamscholen over het eventuele schoolwerk. Dit is een PABO-opgeleide leerkracht.

Hoe wordt er educatie gegeven bij Go!4Future?
In het dagprogramma worden de verschillende elementen van educatie ingepland. Niet alle elementen komen elke dag terug, maar we zoeken zoveel mogelijk naar een overlap waar de verschillende elementen in samen komen.
De sociale vaardigheidslessen worden 2 keer per week gegeven en duren vaak 30 minuten. Ze worden in kleine groepjes gegeven, waarbij ook de begeleiders van de dag als shadow fungeren. Dit gebeurt in een ruimte waarin de kinderen zitten aan een tafel en we een schoolse setting nabootsen, zodat ze ook leren om hun vinger op te steken, te wachten op hun beurt, etc. We werken hiermee met de methode ‘Kwink’. Daarin komen verschillende thema’s aan bod, zoals pesten of vriendschap.
Het maken van het eventuele eigen schoolwerk gebeurt over het algemeen maximaal 45 minuten. Dit vinden wij, gezien onze visie en daar wij een zorginstelling zijn, het hoogst haalbare voor onze doelgroep. Uiteraard zijn hier verschillen in mogelijk, gezien ook dit maatwerk is.
De doelgroep werkt hard aan persoonlijke leerdoelen dat er ook zeker ruimte nodig is voor ontspanning tussendoor. De boog kan niet altijd gespannen zijn. Vanuit die ontspanning kan er dan weer verder geleerd worden.
Bij Go!4Future hebben we tevens een minibibliotheek; hier kunnen de kinderen/jeugdigen boeken lenen. Ook hebben de kinderen/jeugdigen via Go!4Future de mogelijkheid om boeken te lenen van de bibliotheek in Maassluis.

Wat betekent dit voor de stamschool?
Go!4Future vindt het belangrijk om contact te houden met de stamschool. Dit contact verloopt via de educatie coördinator, waarbij toestemming van (pleeg)ouders of wettelijk vertegenwoordigers vereist is. Het contact gaat veelal over de voortgang en over het lesmateriaal. Go!4Future verwacht vanuit de stamschool een actieve rol hierin. Vanuit
Go!4Future is het gewenst dat de stamschool of toekomstige school aansluit bij de intake en evaluatiegesprekken, daar dit de continuïteit en afstemming ten goede komt. De gedragswetenschapper van Go!4Future neemt, na toestemming van (pleeg)ouders of wettelijk vertegenwoordigers, soms ook contact op met school voor informatie over het kind of jeugdige. Dit contact gaat dan veelal over het gedrag van het kind of de jeugdige.
De stamschool levert waar nodig schoolmateriaal en eventueel een Chromebook aan, zodat er bij Go!4Future verder gewerkt kan worden aan de leerdoelen van het kind of de jeugdige. Go!4Future werkt met de weekplanning van Geef me de 5. Samen met het kind/jeugdige dat schoolwerk maakt, wordt er elke week een weekplanning opgesteld waarin wordt opgeschreven wat er gemaakt/geleerd moet worden en hoe lang ze denken dat ze daarvoor nodig hebben. We vinden het fijn wanneer school werk aanlevert op het gebied van rekenen, spelling, begrijpend lezen en leesplezier.
